Myślicie pewnie, że nie można upiec sernika bez sera, bo to przecież niemożliwe? A jednak jesteście w błędzie!
Przedstawiam dziś Wam łatwy przepis na sernik, który wygląda jak sernik, smakuje jak sernik i jest robiony podobnie jak sernik. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Mam nadzieję, że przepis na sernik bez sera przypadnie Wam do gustu :)
Składniki:
- Ciasto:
- 3 szkl mąki
- kostka masła
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- Masa:
- litr jogurtów naturalnych (może być śmietana 18%)
- 200 g wiórek kokosowych
- szczypta soli
- 3/4 szkl cukru
- duży budyń śmietankowy (70g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 białek
- Dodatki:
- kwaśne dżemy, owoce
Etapy przygotowania
Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę, wyłożyć połową ciasta blachę (dużą) i lekko przycisnąć ciasto łyżka, resztę ciasta wstawić do lodówki.
Ciasto na blaszce posmarować kwaśnym dżemem ( ja porzeczkowym) można też ułożyć owoce ( ja jabłka)
Ciasto na blaszce posmarować kwaśnym dżemem ( ja porzeczkowym) można też ułożyć owoce ( ja jabłka)
Wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
Wylać na blachę, na wierzch można posypać owocami ( ja jagodami).
Na to wszystko posypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Na to wszystko posypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Piec 50 min w 180 st C
Schładzać 3 godziny.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz