sobota, 21 grudnia 2013

Przepis na styropian czyli sernik bez sera

Przepis na styropian czyli sernik bez sera

Myślicie pewnie, że nie można upiec sernika bez sera, bo to przecież niemożliwe? A jednak jesteście w błędzie!
Przedstawiam dziś Wam łatwy przepis na sernik, który wygląda jak sernik, smakuje jak sernik i jest robiony podobnie jak sernik. Najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. Mam nadzieję, że przepis na sernik bez sera przypadnie Wam do gustu :) 


Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szkl mąki
  • kostka masła
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • Masa:
  • litr jogurtów naturalnych (może być śmietana 18%)
  • 200 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl cukru
  • duży budyń śmietankowy (70g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 białek
  • Dodatki:
  • kwaśne dżemy, owoce

Etapy przygotowania

Ze składników na ciasto zrobić kruszonkę, wyłożyć połową ciasta blachę (dużą) i lekko przycisnąć ciasto łyżka, resztę ciasta wstawić do lodówki.
Ciasto na blaszce posmarować kwaśnym dżemem ( ja porzeczkowym) można też ułożyć  owoce ( ja jabłka)
Wymieszać jogurt z pozostałymi składnikami.
Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą jogurtową.
Wylać na blachę, na wierzch można posypać owocami ( ja jagodami).
Na to wszystko posypać kruszonkę wyjętą z lodówki.
Piec 50 min w 180 st C
Schładzać 3 godziny.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...