czwartek, 20 marca 2014

Kurtoszkołacz - Kurtosz, trdlo, trdelnik, ciasto kominowe... pyszny węgierski przysmak :) przepis

Kurtosz, trdlo, trdelnik, ciasto kominowe... pyszny węgierski przysmak :)


 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:


Składniki


  • 500g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200ml letniego mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 80g roztopionego masła
Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi

Etapy wykonywania: 

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

 Składniki  500g mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki cukru pudru 200ml letniego mleka 25g świeżych drożdży szczypta soli 80g roztopionego masła Posypka - cukier, cynamon, kokos, posypka kolorowa... mogą być zmielone orzechy, czekolada - co kto lubi :)  Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić zaczyn na 15 minut. Z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto. Ciasto ma być lekko klejące. Miskę podsypać mąką, ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć na stolnice i lekko wyrobić. Rozwałkować i wycinać długie paski. Folie zawinąć na wałek, na to na zakładkę nakładać paski ciasta. Posypkę naszykować np na płaskim talerzyku NIE ŻAŁOWAĆ CUKRU! ( ja na pierwszy raz dałam go za mało) Wałek z ciastem rozwałkować na posypce żeby się przykleiła oraz żeby ciasto się lekko rozpłaszczyło i scaliło. Zsunąć ciasto wraz z folią z wałka, ustawić na blaszce i piec około 15-20 minut w 180st. Po upieczeniu folia bardzo łatwo wychodzi  Etapy wykonywania:

Instagram

Zapisz się i bądź na bieżąco z moim blogiem!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...