Dziś z cyklu przepisów kulinarnych przepis na sernik robiony na zimno, bez konieczności pieczenia. Szybka alternatywa jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Od dziś będę umieszczała również przepisy na te same potrawy w wersji dietetycznej obok. Zapraszam do próbowania!
Przepis tradycyjny:
Składniki na spód:
150 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. Oreo)
40 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.
\
Składniki na masę serową:
200 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
200 g śmietany kremówki 36%, schłodzonej
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 g żelatyny w proszku
1/4 szklanki wody, wrzącej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*
W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.
Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Ponadto
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.
Przepis dietetyczny:
Składniki na spód:
150 g biszkoptów
1/2 szklanki mleka
Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy układać biszkopty zamoczone wcześniej przez sekundę w mleku.
Składniki na masę serową:
400 g jogurtu greckiego
50 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
15 g żelatyny w proszku
1/4 szklanki wody, wrzącej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody).
Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia.
W misie miksera umieścić jogurt i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować.*
Masę jogurtową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
Ponadto
2 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 500 ml wrzacej wody (o 1/2 mniej niż nakazuje instrukcja na opakowaniu galaretek)
300 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)
Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po steżeniu wylać na wierzch resztę galaretki. /Dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki/.
Smacznego :)
Fajny ten dietetyczny a co może być zamiast żelatyny? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoze byc agar takze
OdpowiedzUsuń